top of page
Foto van schrijverFemke Geertsema

Dromen in Overvecht: Hoe het begon...

Bijgewerkt op: 1 dec 2023




Als reactie op deze vragen ontstond ongeveer een jaar geleden het idee om een project te ontwikkelen waarbij kinderen en jongeren aan hun rolmodellen in de muziek werden gekoppeld. Rapper Djezja (Kippie) kwam vaak ter sprake tijdens muzieklessen op verschillende scholen in de wijk Overvecht in Utrecht. Djezja, een voormalig drugsdealer uit deze wijk, heeft zich inmiddels opgewerkt tot een bekende artiest. De rapper is erg open over zijn verleden en vertelt regelmatig publiekelijk hoe muziek zijn leven heeft gered. Voor veel leerlingen in deze wijk is Djezja een groot voorbeeld en een grote inspiratiebron; ze willen hem daarom maar al te graag ontmoeten. Deze dromen werden werkelijkheid tijdens het project 'Dromen in Overvecht'. Voor de viering van "Utrecht 900 jaar" ontstond een bijzondere, muzikale samenwerking tussen ZIMIHC, KSU, Brede School, HKU, Stichting Freedom, de Sint Maarten Parade, Meer muziek in de klas, Avalon Music en de Dow Foundation (ST Maarten).


Wat hebben we gedaan?






Een spetterende kick-off van het project 'Dromen in Overvecht' vond plaats met een optreden van Stichting Freedom ter ere van de opening van Utrecht 900 jaar.


In de daaropvolgende maanden werden er boeiende workshops georganiseerd in samenwerking met rapper Djezja. Samen werd een nummer geschreven, dat werd opgenomen in een professionele studio. Ook werd er een videoclip gemaakt.

Drie korte clips van deze creatieve samenwerking zijn te bekijken op de projectpagina 'Dromen in Overvecht'.


Tot slot hebben kinderen uit Overvecht gezongen voor burgermeester Sharon Dijksma. Dit gebeurde tijdens het hijsen van de vlag voor de viering van Sint Maarten op het Stadhuisplein in Utrecht.



Wat heeft het teweeggebracht?

Deelnemers gaven aan dat muziek voor hen een fijne uitlaatklep is, niet alleen om hun gevoelens te uiten, maar ook om hun ideeën hoorbaar te maken. Muziek kan op deze manier de jeugd van Overvecht een hoorbare stem en een zichtbare plek bieden in hun buurt, wijk, stad en land. Het project bewees dat muziek in staat is sociale muren af te breken. Dit bleek zowel bij de opening als de afsluiting van het project, toen deelnemende kinderen in contact kwamen met mensen uit andere buurten en wijken. Veel kinderen die opgroeien in Overvecht leven in groot isolement. Sommigen waren zelfs nog nooit in het centrum van Utrecht geweest. Contact met andere stadsgenoten is voor deze kinderen daarom des te belangrijker. Door op verschillende locaties in Utrecht op te treden, ontmoetten de kinderen verschillende artiesten, managers tot PR-mensen en zelfs de burgemeester en de wethouders van Utrecht. Dit leidde tot onverwachte, waardevolle interacties. Zo zei bijvoorbeeld een van deelnemende kinderen tegen burgemeester Sharon Dijksma: "Mevrouw, mag ik u geld geven?" Waarop Sharon Dijksma antwoordde: "Nee, dat geld mag je zelf houden, dankjewel!" Het kind vervolgde: "Mevrouw de burgemeester, wilt u alsjeblieft het geld aannemen? In mijn cultuur (Marokkaans Berbers) betekent het als ik u geld geef dat u dan goede keuzes kunt maken en dat het geld geluk brengt in de keuzes die u maakt voor de stad Utrecht."


En nu?

Omdat het project met zo veel positiviteit en enthousiasme werd ontvangen, hebben we besloten om in 2023 door te gaan met het project. We leggen opnieuw de focus op kinderen en jongeren in de wijk Overvecht, waarbij we hen niet alleen in contact brengen met muziek zelf, maar ook met lokale muzikanten uit de wijk. Blijf op de hoogte van dit vervolgproject via onze sociale media en deze blogpagina. We zullen diverse ervaringen van deelnemers delen, een blik achter de schermen werpen tijdens workshops en optredens, en onderzoeken welke impact het project heeft op de deelnemers, de wijk Overvecht en de stad Utrecht. Dit zullen we doen onder de naam 'Nieuwe Dromen'.






Emma Buisman fotografie https://emmabuisman.nl/fotografie

Jan Buteijn fotografie https://janbuteijn.nl





44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page